DYNAMIS - BARREL

"Magyar örökség – Európai Minőség"

„Magyar örökség– Európai Minőség”

A Dynamis Kft. teljes körűen magyar tulajdonú, családi vállalkozás, ezt a cégformát és nevet 2004 óta használja. Elődje 1954-ben kezdte meg munkáját, örökül hagyva szakértelmét. Napjainkban már a harmadik generáció vesz részt a termelés irányításában, szervezésében.

Dynamis Kft. elsősorban hordógyártással foglalkozik. Az üzem a Tokaj-hegyaljai borvidéken működik, s az egyik tulajdonosa maga is borász. A családi vállalkozás az évtizedek során elsősorban a hazai borvidékeken értékesítette hordóit, de 2000-től külföldi piacok keresése, valamint a termékek exportra jutása is erősödött.
Komoly tapasztalatszerzésre adott lehetőséget - a 2000-2005. évek között - , az Ausztrál piacra történt hordóértékesítés. A Kft. jelenleg német, olasz, francia, spanyol cégekkel áll kapcsolatban.A hordógyártás Magyarországon évszázados hagyományokra épül. A modern borászat létrejöttével a hordó szerepe is megváltozott, a borászati technológiában fontos szerepet kapott. A hordók ma már nem csupán tároló és szállító eszközök, hanem a borkészítés elengedhetetlen technológiai berendezései. Az erjesztés és érlelés során biológiai és kémiai folyamatok katalizátorai, e folyamatok szerves részei, segítői. 

A magyarországi tölgyesek kitűnő alapanyagai a hordóknak. Ezek között is kiemelkedő minőségű tölgyerdőket találunk a Zempléni-hegységben. A vulkanikus talajon lassú növekedésű, sűrű évgyűrűkkel, tömör szövetekkel rendelkező kocsánytalan tölgyet használja a cég hordói alapanyagaként. A tölgyfák gondos, erdei válogatás után kerülnek az üzembe s a speciális rönkhasítás, szeletelés után a dongák 24-36 hónap időtartam alatt érnek alkalmassá a hordó készítésre.
A természetes száradás során - az időjárás elemeinek hatására - a tölgyfa tanninja veszít erejéből, a hordó képes lesz arra, hogy a szőlőből származó tanninokkal kölcsönhatásba lépve finomítsa a bor savait. Az érlelés folyamatában a hordónak másik nagyon fontos szerepe a mikro-oxidáció létre-jöttében van. Ezen kívül a hordó a különböző mértékű pörkölések során kialakult íz és aroma anyagok átadására is képes. Ezek a jegyek jól megkülönböztethetőek a „barrique”, hordós érlelésű borokban. A hordó pörkölés mértékei: Light (L), Medium (M), Medium + (M+) Heavy (H),valamint Extra égetési fokozatban a hordó alaplapjai is pörkölésben részesülnek.

A Dynamis Kft. az évszázadok alatt kialakult tradícióra alapozva, európai technológiát alkalmazva készíti tölgyfa hordóit.