DYNAMIS - BARREL

"Magyar örökség – Európai Minőség"

A hordógyártást igazán az erdőben kezdjük a téli fakitermelések idején. Szakembereink hozzáértő szemekkel válogatják a hordókészítésre alkalmas tölgyfákat. A zempléni erdők északi hegyoldalain találjuk a legnemesebb kocsánytalan tölgyeket, négy emberöltőt is megéltek már, mire kitermelésre kerülnek.

A feldolgozást az anyag hosszának méretre vágásával kezdjük és utána következik egy fontos folyamat, a hasítás. Már most láthatjuk, hogy jól választottunk-e az erdőn, - esetleg nem olyan jól, mert a fa hasad, amerre hasadnia kell! Leginkább a szálirány mentén.

A hasítás után eltávolítjuk a fa felesleges részeit és megkezdődik egy különleges tánc, forog az anyag jobbra, balra. Szakértő kezek irányítják a speciális vágást, szeletelést. A folyamat végén a legnemesebb anyag marad meg a tölgyből, amely erős szakító szilárdságú , de hajlékony marad. Erre a tulajdonságára, akkor lesz leginkább szüksége, amikor a fa anyag a tűzzel találkozik. Addig eltelik még 2-3 év.

A dongákat szellős hasábokba rakjuk, a szabad levegőn száradni, érlelődni hagyjuk. Nagyon fontos a napsütés, az eső, a szél és a jég hatása, a cél, hogy a tölgyfa tanninjai veszítsenek fanyar ízükből, hogy amikor majd a bor tanninjaival kölcsönhatásba lépnek szépen kiegészítsék egymást, és selymessé alakítsák a bort. A donga egyenletes érlelődése érdekében, a rakatokat időnként átforgatjuk.
Amíg a dongák érlelődnek az üzemben folyik a munka, hiszen itt is vannak évjáratok. A kellően száraz, 24-36 hónapon át érlelt anyag megmunkálása újra a válogatással kezdődik. A berepedt végeket eltávolítjuk, majd következik a nagyon pontos gépi megmunkálás. Szabad szemmel alig látható, de a donga minden felülete és éle szöget vagy ívet kap.

A hordó testének kialakításakor a dongákból, acélabroncs segítségével egy csonka kúpot (szoknyát) készítünk. A hordókészítés leglátványosabb fázisa következik, a szoknya tölgyfából rakott tűzre kerül. Kizárólag a hordó hulladék anyagával tápláljuk a tüzet, hiszen már a tűz égése közben is illatanyagok szabadulnak fel a fából. Meleg hatására a faanyag hajlíthatóvá válik, a hordótest kialakítását, egy pneumatikus prés gép segítségével végezzük.

A fölmelegített hordó teste, az egyenletesen ölelő acélkarok nyomására összezár és fölveszi íves formáját.

Ezek után hordó íves palástja átkerül egy másik tűzre, ahol a pörkölése (toastolása) megy végbe. Ezt a folyamatot kellő odafigyeléssel irányítjuk, a hőmérséklet intenzitása, a tűzkosár formája és nyitottsága, a hordó belső anyagának megmunkált felülete, a pörkölés időtartama, mind-mind befolyásolják a kialakuló illatokat és aromákat. A fa cellulóz tartalma a pörkölés hatására átalakul, s annak intenzitása befolyásolja, hogy a vaníliás, karamelles, fahéjas, esetleg csokoládé, dohány aromák lengik át a hordót. Nagyon kényes ez a folyamat, hiszen a hordónak soha nem szabad megjelennie a borban, nem szabad elfednie a gyümölcs illatát. A pörkölés mértéke a mikro-oxidációt is befolyásolja, hiszen hő hatására a hordó belső felületének szövetei tömörödnek, veszítenek víztartalmukból, és mint egy szigetelő réteg burkolják a palást belsejét. Minél mélyebben hatol a hő az anyagba, annál szélesebb lesz ez a szigetelő réteg. Ezért nagyon fontos, hogy a pörkölés mértékét mindig a borásszal egyeztetve alakítsuk ki, hiszen ő az, aki tudja, hogy a megtermett minőségből, szőlőfajtából milyen bort szeretne készíteni.

Enyhe pörkölés / Light Toast (L) Közepes pörkölés / Medium Toast (M)

Közepes Plus / Medium Plus (M+) Erős pörkölés / Heavy (H)

Extra pörkölés esetén a hordó két alaplapja is hőkezelésre kerül.


 

A pörkölés végeztével újra gépi munkálatok következnek, a hordóvégek megmunkálása,

a síklapok (fenék) illesztési helyének kialakítása, majd behelyezése. Ezt követi a hordó külső felületének csiszolása.

A hordóról már csak a galvanizált acélabroncsok hiányoznak. Ezt a műveletet, egy pneumatikus géppel végezzük, a méretre szabott és szegecsekkel illesztett acél abroncsokat a vasalógép a hordóra feszíti.

A töltőnyílás kialakítása a hordó méretének megfelelő nagyságban történik. Azért, hogy a nyílás körüli szövetek ne tudjanak folyadékot magukba szívni, égetéssel tömörítjük a faanyagot.

Igény szerint a hordó sík lapján (fenekén) a borászat logóját lézergravírozással helyezzük el.

A hordó minőségi ellenőrzése maradt hátra, melyet vizes nyomáspróbával végzünk. A hordók szállítás előtt csomagolásra kerülnek.