Amerikai típusú hordók
A hordók alapanyaga zempléni kocsánytalan tölgyből („Quercus Petreae”) készült magas minőségű hasított donga. A dongákban az évgyűrűk 1.5-2.5 mm távolságban követik egymást. A dongákat szabad levegőn érleljük minimum 24 hónapig, de lehetőség van a 36 hónapon át érlelt alapanyagot választani.
Tartozék: szilikon dugó.
Igény esetén a hordókat a megrendelő céglogójával látjuk el, ez lézergravírozással történik.
Az amerikai típusú hordókat az alábbi táblázat szerint készítjük:
Típus és űrmérték | Magasság (mm) | Hasátmérő (mm) | Fejátmérő (mm) | Dongavastagság (mm) | Acélpánt (db) | Súly (kg) |
Puncheon 400 L | 1020 | 840 | 700 | 30 | 8 | 85 |
Puncheon 500 L | 1050 | 900 | 780 | 30 | 10 | 95 |
Puncheon 600 L | 1050 | 1020 | 900 | 30 | 10 | 120 |
Pörkölés fokozata:
Leírás: Az enyhe (Light, L), 20 percig tartó, 90-180 C-os pörkölés következtében, mivel az égetés nem jut el a dongák mélyebb rétegeibe, a fában valamivel több tannin marad, a benne érő borok fanyarabbak, savasabb érzetűek lesznek. Alacsony savérzetű borok érlelésére kiváló.
Szín- és ízvilág: Enyhén barna színek és finom vanília, mandula-, dió- vaj- és juhar jegyek az enyhén pirított (L) hordóban.
Leírás: A közepesen pirított (Medium, M) tölgy hordó 180-220°C-on és 40 percig pörkölődik. A kádárok esküsznek rá, amolyan ”Jolly Joker”-ként tartják számon. Kevesebb tannint, de több ízt és illatot ad, melegebb, édesebb karaktert juttat a borba, mert a fa sejtjeiben elraktározott cukor fokozottabban karamellizálódik.
Szín- és ízvilág: Mélybarna színek, vanília és karamell aromák a közepesen pirított hordóban (M).
Leírás: Erősebben égetett hordóknál (Medium+, M+) ezek a jegyek csak fokozódnak, komolyabb elvárásokat támasztva a borokkal szemben is. Egy karakteresebb aromákkal rendelkező hordó kávés, pörkölt mogyorós, karamellizált, kandírozott, aszalt gyümölcsös vagy a füstös jegyeket eredményezhet, így csak igazán nagy évjáratú, kivételes területről származó szőlő számára lehet megfelelő választás.
Szín- és ízvilág: Sötétszürke, fekete szín, füstös vanília, mandula, kávé, pörkölt mogyorós, karamellizált, kandírozott, aszalt gyümölcsös aromák az erősebben közepesen pirított (M+)hordóban.
Leírás: Az erősen pörkölt (Heavy, H) hordókat már akár egy órán át is égethetik 280-300°C-on. Alkoholos italok (whiskey, cognac) érlelésére is alkalmas és használatos.
Szín- és ízvilág: Szénfekete szín, dohány, kesernyés citrus, mély füst aromák jellemzik az erősen (H) pirított hordót.
A hordók fejpörköléssel is kérhetőek.